Wie zijn wij?

Graag willen wij, Nadja Meis en Michelle Severens, ons even voorstellen. Sinds de opleiding fysiotherapie, die we samen in 2003 hebben afgerond, zijn we onlosmakelijk met elkaar verbonden geweest binnen de fysiotherapie.

Samen hebben wij diverse opleidingen en cursussen gedaan met onze specialisatie op het gebied van oedeem en oncologie. Onze gedeelde interesse heeft ertoe geleid dat we sinds januari 2018 zijn gestart met onze eigen kleine, persoonsgerichte praktijk, waar wij elke dag met veel plezier werken!

Hieronder een kort overzicht van onze laatst verworven kennis en kunde:

  • MLDV (Manuele Lymfedrainage volgens Vodder): Het bijzondere van de therapie volgens Vodder is, dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfstelsel, maar ook op het verhogen van de immuniteit (weerstand). Daarnaast kan het een middel zijn om de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.
  • Oncologie voor professionals in de zorg
  • Aanmeten TEK (Therapeutische Elastische Kousen)
  • Lymfetaping en zwachtelen
  • Mulligan; Een veilige en effectieve manier van mobiliseren
  • Treatment Points: Trigger Points, Pain and Muscle Tone
  • Littekenbehandeling
  • Medicaltaping (MTC)
  • (Masterclass) Hoofd en hals oncologie
  • Myofasciale cupping
  • (Masterclass) Voeding en pijn

Oedeemtherapie

Problemen door vocht (oedeem) komen vaak voor en geven klachten op allerlei gebieden. Denk aan zwellingen, vermoeid/zwaar/gespannen gevoel in armen en/of benen, moeite met bewegen, pijn, huidafwijkingen, gezwollen buik. De oorzaak van deze klachten kan liggen in een verstoord evenwicht tussen aan en afvoer van vocht. Deze verstoring kan komen door bijvoorbeeld: operaties, trauma, ziekte, bestralingen, veneuze problematiek, aangeboren oedeem, overgewicht en lipoedeem.

Oncologische fysiotherapie

Deze therapie is gericht op het begeleiden en behandelen van allerlei klachten en bijwerkingen, die kunnen ontstaan tijdens kankerbehandelingen en erna. U bent geopereerd, ondergaat chemotherapie, hormoontherapie of wordt bestraald. In deze fase is alles gericht op het bestrijden van de kanker. De gevolgen van de verschillende behandelingen kunnen zeer divers en ingrijpend zijn, en zullen ook voor iedereen anders zijn. Een litteken of bestraling kan ervoor zorgen dat u pijn en bewegingsbeperking heeft. U kunt zich vermoeid voelen en vaak treedt er verlies van conditie en spierkracht op. Dit alles kan ervoor zorgen dat u niet meer goed beweegt.

Na afloop van de medische behandeling start de herstelfase. Veel mensen kampen in deze periode met restklachten van de medische behandeling of de bijwerkingen daarvan. Veel voorkomende problemen zijn: vermoeidheid, littekenvorming, lymfoedeem, spier- en gewrichtsklachten, maar ook mentaal kan het veel van u vergen.

Ook als genezen niet meer mogelijk is, kunt u bij ons terecht en staat uw persoonlijke hulpvraag centraal.

 

Afhankelijk van oorzaak en klachten, zijn er bij ons verschillende soorten behandelingen mogelijk:

Voorlichting

Wat is oedeem en hoe kunt u er het beste mee omgaan?

Manuele lymfedrainage

Een zachte vorm van massage die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren, zodat het vocht sneller en beter kan worden afgvoerd en klachten zoals zwaar, gespannen, pijn en beperking te doen afnemen.

Lymfapress

Dit apparaat wordt gebruikt als aanvulling op de manuele lymfedrainage. Door het gebruik van luchtkamers en de daardoor ontstane drukgolven wordt vocht afgevoerd.

Hieronder ziet u een versnelde weergave van de lymphapress:

Lymfetaping

Lymfetaping is een speciale tapetechniek die de lymfedrainage {oftewel de vochtafvoer} stimuleert.

Compressie

Hieronder vallen hulpmiddelen die nodig zijn om het oedeem te verminderen en/of ervoor te zorgen dat het niet de kans krijgt om terug te komen. Er zijn verschillende soorten compressie zoals bijvoorbeeld steunkousen en (klittenband)zwachtels. Dit wordt aangemeten bij ons in de praktijk.

Oefentherapie

Bewegen heeft een gunstige invloed op de lymfestroom en op het gehele afweersysteem. De werking van de spieren stimuleert de afvoer van het vocht. Van belang is een goede balans te vinden, zodat het vocht goed wordt afgevoerd, maar er geen andere klachten ontstaan.

Littekenbehandeling

Een litteken kan vaak stug, hard en/of pijnlijk zijn en u beperken in bewegen. Door bepaalde massagetechnieken kunnen we de stugge huid en het onderhuidse bindweefsel van littekens soepeler maken. Hierbij maken we van verschillende technieken gebruik, zoals onder andere bindweefselfmassage, lymfedrainge, cupping en kinesiotaping.

Cupping

Bij myofascial cupping stimuleer je de bloedtoevoer naar bepaalde gebieden in het lichaam. Hierdoor komt er veel zuurstof in die delen, waardoor spierweefsel gemakkelijk kan oprekken. Ook onstaat er een toename van lymfatische drainage, waardoor afvalstoffen sneller en beter afgevoerd kunnen worden (ontgifting).

Hoe werkt dat?
Met cupping ontstaat er door het vacuümtrekken een zuigkracht op het lichaam. Bloed wordt naar een plek toegetrokken. Dit gebeurt ook als je gewond bent. Dan gaat bloed naar de wond of kneuzing om alles wat ‘kapot’ is te helpen herstellen. Bij cupping werkt dit hetzelfde. Bloed wordt naar een plek toegetrokken waar herstel nodig is. Er komt een grote hoeveelheid zuurstofrijk bloed bij de juiste weefsels terecht, waar het een oppepper geeft en ‘celafval’ afvoert.

Fasciatherapie

De fascie (vorm van bindweefsel) staat in direct contact met de huid, spieren, pezen, ligamenten, organen, zenuwen en botten. Wanneer de fascie wordt belemmerd of niet soepel genoeg is, heeft dit invloed op de algehele gezondheid en niet alleen op spieren en gewrichten. De zenuwcapaciteit, orgaanfunctie en het algemene welzijn kunnen ook worden beperkt.

Behandeling van de fascie kan met verschillende technieken zoals cupping, bindweefselmassage en manuele lymfedrainage volgens Vodder.